Danielle Steel:
A kitüntetés


fordította: F. Nagy Piroska

A német megszállás idején Gaёlle de Barbet, a Lyon közelében élő diáklány sorra elveszíti szeretteit: apját és bátyját megölik a németek, anyja megtébolyodik, legjobb barátnőjét és családját pedig a szeme láttára hurcolják el. Amikor a véletlen úgy hozza, hogy Gaёlle-nek módja nyílik elbújtatni egy zsidó kisfiút a nácik elől, csatlakozik a francia ellenállás tagjaihoz, és százával menekít gyerekeket biztonságos helyre. A háború utolsó napjaiban pedig a családi kastélyban elszállásolt német parancsnok kérésére és segítségével Gaёlle a nácik által elrabolt műkincseket rejt el, hogy a németek távozása után visszaadja őket a kifosztott francia múzeumoknak.

Amikor véget ér a háború, Gaёlle-t azzal vádolják, hogy együttműködött a németekkel. Igazát nem tudja bizonyítani, ezért Párizsba menekül, ahol a divat világában új életet kezd. Később New Yorkba kerül, s Dior-modellből feleség és anya lesz. Megannyi fájdalmas veszteség után végül visszatér a gyökereihez, Párizsba.

Ám a múlt kísértetei továbbra sem tágítanak mellőle. A háború után pillanatok alatt rásütötték a kollaborálás bélyegét, de az már senkinek nem volt sürgős, hogy kiderítse az igazságot. Unokája azonban addig nem nyugszik, amíg nagyanyját el nem ismerik annak, aki mindig is volt: igaz embernek és hősnek.