Danielle Steel


Az írónő Fernande Dominique Schuelein-Steel néven született New Yorkban. Édesapja, John Schuelein-Steel, a Löwenbrau Sörgyár egyik alapítója, Németországból emigrált az Egyesült Államokba. Édesanyja, Norma da Câmara, egy portugál diplomata lánya volt. Steel gyerekként sok időt töltött Franciaországban. Kiskorától részt vehetett a szülei által adott estélyeken, otthonosan mozgott a híres és gazdag emberek világában. Hétéves volt, amikor a szülők elváltak. Steel az édesapjával maradt, és New Yorkban nevelkedett, míg az anyját, aki Európába költözött, csak ritkán látta.

Steel felsőfokú irodalmi tanulmányokat folytatott (New York-i Egyetem, Parsons School of Design). Tizennyolc évesen férjhez ment a bankár Claude-Eric Lazard-hoz. Beatrix lányuk születése után Steel reklámszövegíró lett, majd egy San Franciscó-i PR-cégnél helyezkedett el. Egyik kliense fantáziát látott az újságcikkeiben, és arra biztatta, próbálkozzon meg a könyvírással is. Kilenc év után véget ért házassága Lazard-ral, s rövid idővel a válásuk előtt jelent meg első könyve, a Hazatérés.

Ezután két rövid életű házasság következett Steel életében. Második férje a börtönviselt Danny Zugelder lett, a harmadik pedig William Toth, akiről csak később derült ki, hogy heroinista. Ez utóbbi házasságából született Nick fia. Magánéletének válságait is beleírta Megváltó szerelem című regényébe, amely arról szól, hogy korábbi házassága zátonyra futása után a felső tízezerből származó nő szerelmes lesz egy börtönviselt emberbe. Tothtól való válása után írta meg Emlékezés című könyvét, amelynek története szerint a férj drogfüggő.

Steelnek a szerelembe vetett hite azonban nem ingott meg, és negyedszer is bizalmat szavazott a házasságnak: férjhez ment John Traina borkereskedőhöz. Traina adoptálta Nicket, mint ahogy Steel is örökbe fogadta John két fiát, Trevort és Toddot. Ezt követően öt közös gyermekük született: Samantha, Victoria, Vanessa, Maxx és Zara.

A kiegyensúlyozott családi élet jót tett Steel írói karrierjének. Könyvei folyamatosan jelen voltak a New York Times bestsellerlistáján. 1989-ben bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, mert neve egyedülálló módon 381 héten keresztül le sem került a listáról, de a rekord rögzítése elhamarkodottnak bizonyult, mert végül is 390 hét lett belőle.

Steel gyakran ír éjszaka, s megesik az is, hogy mindössze négy órát alszik, hogy napközben a gyerekeivel lehessen. Rendkívül termékeny író, minden évben több új könyvvel is jelentkezik. Regényeit körülbelül két és fél év alatt készíti el. Egyszerre több, különböző stádiumban lévő könyvtervvel, kézirattal foglalkozik: az egyik történetet megálmodja, a másiknak felvázolja a cselekményét, miközben megír egy harmadikat és szerkeszt egy negyediket. Egy-egy könyvötlet megszületésekor nemritkán 18-20 órán keresztül is koptatja 1946-os Olympia típusú írógépét.

Negyedik házassága abban az időszakban romlott meg, amikor Nick fia származását kiteregette a bulvársajtó. Addig kisebb gyermekei nem is sejtették, hogy Nick más apától született. Válását követően jelentette meg Gyalázat című könyvét egy boldog házasságról, amelyet a bulvársajtó rombolt szét azzal, hogy felfedte az asszony titkos múltját.

Nick betegségének és halálának Hullócsillagom című írásában állított emléket, s azóta is mindent elkövet, hogy felhívja a figyelmet a mentálisan beteg gyerekekre, és elősegítse gyógyításukat.

Steel ötödször is férjhez ment. Tom Perkinsre, a Szilícium-völgy egyik tulajdonosára esett a választása. A klón és én című könyvét például egy közös viccelődésük ihlette.

A hosszú éveken át megszakítás nélkül végzett írói munka után 2003-ban négy hónapos szünetet tartott, hogy megnyithassa San Fransiscó-i művészeti galériáját. A kortárs művészet támogatójaként feltörekvő művészek festményeit és szobrait állítja ki.

Az írónő San Fransiscóban él, de van egy párizsi otthona is, mert minden évben több hónapot tölt a francia fővárosban. Szívesen fordul meg tengerparti házában is, La Californie-ban, Saint Tropez tőszomszédságában. Gondosan felépített imázsa és számtalan elfoglaltsága ellenére Steel köztudottan visszahúzódó és félénk természetű ember. A gyermekeit sem akarja kitenni a bulvársajtó zaklatásának, ezért nagyon ritkán ad interjút, vagy jelenik meg nyilvánosan. A magánszféráját igyekszik óvni, élete középpontjában a családja áll.

Steel regényei 43 nyelven jelennek meg szerte a világon, és 69 országban olvassák a könyveit. 23 regényéből készítettek tévéfilmet, közülük az Ékszerek minisorozatot két Golden Globe-díjra is jelölték. További könyveinek megfilmesítési jogát a Columbia Pictures és a New Line Home Entertainment filmstúdió vette meg.

Danielle Steelt számos elismerése között 2002-ben a francia állam is rangos kitüntetésben részesítette a kultúrához való hozzájárulásáért.

A szerző hivatalos honlapja:
www.daniellesteel.com