Magunkról Múltunk


A Maecenas Könyvkiadóról

Egy közvélemény-kutatás adatai szerint a Maecenas Könyvkiadó Magyarország ötödik legismertebb könyves műhelye. Nem rossz helyezés, ha ezernyi cégtársunkra gondolunk.
Első kiadványunk 1987 májusában jelent meg. Büszke is volt rá akkor az alapító két ifjú történész vállalkozó. (Később a historikusok útja elágazott, ahogy ez már lenni szokott. Banális történet.)
Egy könyvkiadó szükségképpen könyvekből építi fel önmagát. Ezek minősítik. A jó, a rossz, a szép és a csúf kötetek. Amikor a kiadó alapítói még javában cseperedtek, nem volt televízió; helyette is olvastunk. Most megint nincs. Ezért bízunk a könyv és az olvasás új reneszánszában. (Csak ne lépne ki az iskolák kapuján annyi analfabéta ifjú ember!)
Egy könyvkiadó természeténél fogva üzleti vállalkozás. De nem csak az. Szellemi műhely is, viszonyítási pont, értékek közvetítője. A technika bűvöletében élők szerint kicsit persze korszerűtlen – a könyvet egyelőre nem távkapcsolóval lapozzuk.
Csakhogy a földgolyó forog, így aztán nehéz eldönteni, melyik irány is az előre. A civilizáció kétségtelenül futólépésben halad, más kérdés, hogy lassan lekörözzük saját magunkat. Az olvasó ember azonban a világmindenség vándora. Eligazodik a naprendszerben és a lélek labirintusaiban egyaránt. Az meg egészen biztos, hogy képes különbséget tenni jó és rossz között. Röviden: akár bölcsebb is lehet az olvasás által.
Böngésszük tehát könyveinket, ha időnk engedi, és ha van rá pénzünk. Jó befektetés, mert az olvasás révén önmagunkat gazdagítjuk, mégsem kell értesíteni az adóhivatalt.